Pitkät työpäivät sekä ulkopuolelta määriteltyjen työaikojen ja työyhteisön puute aiheuttavat haasteita arjen ja vapaa-ajan kanssa tasapainoilussa. Tässä blogitekstissä käsitellään pienyrittäjän työssäjaksamista.
Jos työhön on vaikea tarttua, kun uusi toimeksianto tai tehtävä tuntuu epäselvältä, tärkein askel on aloittaa. Aseta tavoite aluksi matalalle. Riittää, kun saat aloitettua vaikealta tuntuvan tehtävän. Kun pääset työhön kiinni, saatat myöhemmin ihmetellä, miksi tämä tuntui joskus vaikealta. Jos työ ei meinaa ehtiä ajoissa valmiiksi, priorisoi tärkeimmät tehtävät, delegoi, ja jos pyydät lisäaikaa, tee se ajoissa. Aikatauluista voidaan monesti neuvotella, joten huonoin tilanne on, jos vasta deadlinen kynnyksellä saat myönnettyä itsellesi ja toimeksiantajallesi, ettei työ valmistukaan ajoissa.
Aikainen lintu madon nappaa. Työaikojen puuttuessa päivän töiden aloittaminen saattaa venyä, jolloin töitä tulee tehtyä iltamyöhään. Kun aloitat ajoissa, voit paremmalla omallatunnolla pitää illan vapaata. Jos työn aloitus tuppaa venymään, sovi tapaamisia ja menoja jo aamuksi, jolloin pääset ajoissa liikkeelle. Pitkät työpäivät voivat tosin myös edistää työssä jaksamista, jos niiden avulla pystyt mahdollistamaan vapaan viikonlopun.
Liikunnan harrastaminen vähenee helposti, kun päivät venyvät pitkiksi, eikä työllekään meinaa löytyä riittävästi aikaa. Kuitenkin juuri stressin keskellä urheilemisesta on suurin hyöty, sillä liikunta auttaa jaksamaan työssä. Lyhyillä yöunilla ei kannata ylpeillä, sillä univaje kostautuu lopulta ja laskee elämänlaatua nopeasti. Terveydestä ei pidä tinkiä. Pidä taukoa ruudun tuijottamisesta ja vähennä istumista hankkimalla sähköpöytä tai pidä vähintään jaloittelutaukoja.
Tehtävälistojen tekeminen auttaa, vaikket saisikaan ruksittua listalta kaikkia asioita tehdyiksi. Näin hahmotat, mitä kaikkea kuuluisi tehdä, eikä energiaa kulu yrittäessäsi muistaa, mitä pitää muistaa. Jos päivät ovat täysiä, kyseenalaista, tarvitseeko kaikkea tehdä. Keskity siihen, mitä teet. Kun sinulla on seuraa, ole läsnä, äläkä tarkista sähköpostia. Haahuilu on turhinta ajankäyttöä, sillä monesti siitä ei synny laskutettavaa työtä, mutta se ei ole myöskään vapaa-aikaa. Uskalla ottaa oma aikasi ja aseta omat rajasi. Ei ole röyhkeää pitää vapaata iltaisin ja viikonloppuisin, ja sähköpostiin voi vastata vasta seuraavana aamuna. Yhdistä vapaa-ajan toimintoja. Harrasta liikuntaa ystävän kanssa tai menkää yhdessä hoitamaan asioita.
Jos sinulla ei ole kollegoja, joiden kanssa jutella työstä, voi olla hyvä purkaa työpäivää perheenjäsenen tai ystävän kanssa. Liika on kuitenkin liikaa, sillä elämässä on oltava muutakin kuin työ, ja mitä enemmän töistä puhut, sitä enemmän niitä samalla ajattelet. Vapaa-ajanvietosta saat elintärkeää vastapainoa työllesi, jolloin työhön liittyvät ikävät asiat ja vastoinkäymiset eivät saa liian suurta painoarvoa.