

Kirjoittajat: Annika Orre ja Virpi Pitkänen
Pinterest on sosiaalisen median kanavista ehkä yksi koukuttavimmista. Oman Pinterest-sivuni avatessani tietokoneen ruudulle avautuu kavalkadi kuvia, jotka Pinterest uskoo mielenkiinnon kohteideni ja aiempien tallennusteni perusteella kiinnostavan minua kaikkein eniten. Ja kyllähän ne kiinnostavat – yhden houkuttelevan kuvan klikkaaminen avaa liudan uusia ja pian huomaan klikkailleeni itseni syvälle Pinterestin uumeniin suunnittelemaan sisustusta, illallista, lomamatkaa tai vaikkapa yrityksen koulutuspäivää tai uutta markkinointikampanjaa. Suomen yritykset käyttävät Pinterestiä imagonluonti- ja markkinointitarkoituksessa vielä melko harvoin, vaikka se kannattaisi. Myös vähemmän visuaalista työtä tekevät yritykset sekä asiantuntijayritykset vierastavat Pinterestiä ihan turhaan: myös tekstisisällöstä, kuten vaikkapa blogitekstistä, saa helposti luotua Pinterestiin sopivan kuvan.
Mutta palataan aluksi perusasioihin. Mikä Pinterest on ja miten yritykset voivat hyötyä siitä?
Pinterest on visuaaliseen sisältöön keskittynyt sosiaalisen median kanava, jolla on yli 70 miljoonaa käyttäjää maailmanlaajuisesti. Pinterest muistuttaa käyttötavaltaan ilmoitustaulua tai lehtileikekokoelmaa: sinne voi tallentaa kiinnostavia kuvia, linkkejä, tekstejä, vinkkejä tai muuten vaan mieluisia asioita. Pinterestissä taulujen luonti on hyvin keskeistä ja niiden valmisteluun kehotetaan käyttämään aikaa ja ajatusta, jotta palvelusta saisi mahdollisimman paljon irti.
Millaisia kuvia voisi lisätä yrityksen tauluihin? Millaista tarinaa niiden on tarkoitus kertoa?
Pinterestin avulla voi tuoda esille yrityksen osaamista ja palveluja, rakentaa avointa yrityskuvaa ja kertoa tarinaa ihmisistä yrityksen takana. Ihmisiä kiinnostavat toiset ihmiset henkilöinä yhä enemmän. Erilaiset persoonat saavat näkyä. On hauskaa työskennellä ihmisten kanssa, joista jo etukäteen tietää jotain. Erityisen hauskaa siitä tekevät mahdolliset yhteiset mielenkiinnon kohteet.
Asiantuntijayrityksen voi olla haastavampaa markkinoida Pinterestin visuaalisessa ympäristössä, mutta se on mahdollista pienellä panostuksella ja ripauksella luovuutta. Henkilökohtainen osaaminen ja tietotaito tekevät asiantuntijan. Pinterestin avulla voi esimerkiksi näyttää, mitä etäisen ja virallisen asiantuntijan kuoren alta löytyy. Kiinnostuksen kohteet ja persoonallisuus tekevät asiantuntijasta myös ihmisen, jota on helppo lähestyä ja jonka kanssa on mukava tehdä työtä. Kannattaa siis markkinoida yrityksen ydinosaamisen lisäksi myös yrityksen henkilöstöä taitavina ja hauskoina huipputyyppeinä. Pinterest on siihen oiva paikka, koska kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa.
Minkälaista materiaalia yrityksen sitten olisi hyvä jakaa ja mitä sillä tavoitellaan? Se riippuu tietenkin yrityksestä sekä sen kohderyhmästä. Jaetun materiaalin pitäisi palvella sekä nykyisiä että potentiaalisia asiakkaita. Tärkeitä kysymyksiä voisivat olla esimerkiksi:
- Onko yrityksen tuotteita, henkilöitä tai palveluita mahdollista kuvata houkuttelevasti Pinterestin tyylisesti?
- Jos on, minkälainen sisältö puhuttelisi asiakkaita parhaiten?
- Millaisia ovat kohderyhmän muut, yritykseen liittymättömät, mielenkiinnon kohteet?
- Mitä muuta kiinnostavaa (esim. huumoripitoista) materiaalia pystyisi sisällyttämään?
Kiinnostavia ja laadukkaita kuvia jakamalla saadaan ohjattua kävijät myös yrityksen nettisivulle. Suurin osa kuvista jaetaankin joltakin nettisivulta palveluun. Tämä jättää kuvaan automaattisesti jalanjäljen linkin muodossa. Uudelleen jaettaessa tämä digitaalinen jalanjälki säilyy ja linkki alkuperäiseen lähteeseen on tallella.
Itse Pinterest-tilin luominen on helppoa ja käyttö on nopeaa oppia. Palvelu pyörii kuvien ympärillä, joten se eroaa paljon perinteisistä tekstipainotteisesta sosiaalisesta mediasta. Pinterestin käytössä pitää omaksua uudenlainen ajattelutapa, jossa ei seurata ihmisiä, vaan yhteisiä kiinnostuksen kohteita.
Aktiivisuus on tärkeää ja kuvia kannattaisikin lisätä viikottain. Voit esimerkiksi lisätä kokonaan uutta sisältöä tai jakaa uudelleen muiden sisältöä tai omaa sisältöä. Kuten aikaisemmin jo todettiin, taulut kannattaa luoda mahdollisimman huolellisesti ennen lisäämistä. Kuvien määrään kannattaa kiinnittää huomiota; alle 10 kuvaa taulussa antaa keskeneräisen ja epäaktiivisen kuvan. Sisältöä tauluihin saa helposti yhdistelemällä omaa ja muiden julkaisemaa sisältöä. Myös taulujen nimeämiseen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota ja lisäksi taulut kannattaa kuvata lyhyesti ja selkeästi. Ja vaikka kaiken tekisi täydellisen huolellisesti, mikään määrä sisältöä ei riitä, jos kohderyhmä ei löydä paikalle. Tähän auttaa muun muassa sisällön ristiinlinkittäminen muiden some-kanavien kanssa.
Kuva: https://www.pexels.com/photo/person-using-laptop-computer-during-daytime-196655/