

Moni etsii tarvitsemiaan tuotteita ja palveluja Internetin hakukoneiden avulla. Hakukoneiden perus-tarkoituksena onkin siis tarjota mahdollisimman osuvaa ja hyvää tietoa hakijalle ja siksi selkeys, ymmärrettävyys ja informaatioarvo ovat tärkeitä. Niiden tärkeys lisääntyy edelleen sitä mukaa, kun haku-algoritmit kehittyvät entisestään. Internet-sivun näkyvyyttä hakutuloksissa voidaan parantaa huolellisella hakukoneoptimoinnilla eli SEO:lla (Search Engine Optimization) tai maksullisen mainonnan eli Pay Per Clickin (PPC) avulla. Aikaisemmassa Avitaksen blogikirjoituksessa käsiteltiin pienyrityksen nettisivujen hakukone-optimointia erityisesti sisällöntuoton näkökulmasta. Tässä tekstissä puolestaan esitellään lyhyesti, mihin SEO ja PPC perustuvat ja mitkä ovat niiden olennaisimmat erot.
Onnistuneen SEO:n kaava – Onko sellaista olemassa?
SEO:lla tarkoitetaan siis sitä, että Internet-sivut on rakennettu hakukoneystävällisiksi eli tavoitteena on, että hakukoneet (esim. Google) löytävät ne mahdollisimman osuvasti. Hakukoneiden kautta sivuille tulevaa liikennettä kutsutaan orgaaniseksi (”luonnostaan tulevaksi”), eli se ei ole maksullista tai referoitua eli toisten sivujen kautta tulevaa liikennettä.
SEO ei ole yksinkertainen ominaisuus tai lisäosa, jonka voi napsauttaa päälle, vaan ennemminkin kimppu asioita, jotka huomioimalla sivuston näkyvyyttä hakutuloksissa voidaan parantaa. Tärkeä osa hakukonenäkyvyyden parantamisessa on avainsanatutkimus eli sen selvittäminen, millaisia hakusanoja ihmiset käyttävät etsiessään tietoa. Avainsanoilla on merkitystä, sillä huonosti valitun avainsanan vuoksi potentiaaliseen kohderyhmään kuuluvat henkilöt eivät välttämättä löydä sivuille. Pelkkään kuvaavaan avainsanaan ei voi kuitenkaan enää luottaa, sillä hakualgoritmit ovat kehittyneet ja kehittyvät edelleen simppeleistä avainsanoja laskevista algoritmeista semanttisiin sisältöä tulkitseviin algoritmeihin.
On hyvä muistaa, että hakukonenäkyvyyteen vaikuttavat asiat voivat olla sivun tekijän ”hallinnassa” tai sitten muista tekijöistä riippuvaisia. Kaikkea sivujen tekijäkään ei voi siis kontrolloida! Voit itse vaikuttaa esimerkiksi sisällön määrään, laatuun ja siihen, kuinka usein lisäät uutta sisältöä sivulle. Myös sivuston tekniset ominaisuudet ovat tärkeitä ja hakukoneet katsovat muun muassa sitä, miten nopeasti sivusto latautuu ja toimiiko se myös mobiililaitteella. Tämä on olennainen seikka nykyisin, kun huomattava osa Internetin käytöstä tapahtuu puhelimella tai tabletilla. Myös sivuston sisäinen linkitys, eli linkittäminen toiselle omalla nettisivulla olevalle sivulle, voi lisätä sivuston arvoa hakukoneiden silmissä tarjoamalla vierailijoille kiinnostavaa ja relevanttia lisäluettavaa.
Mitä sitten ovat muista riippuvaiset tekijät, jotka voivat vaikuttaa hakukonenäkyvyyteen? Hakukoneiden silmissä luotettavuuden vaikutelmaa lisää se, että ihmiset ovat linkanneet omilta sivuiltaan esimerkiksi blogitekstiisi. Myös se, että joku jakaa linkkiä sivuillesi sosiaalisessa mediassa vaikuttaa positiivisesti näkyvyyteen. Lisää vinkkejä onnistuneeseen blogitekstiin ja sen näkyvyyden parantamiseen löydät esimerkiksi täältä. Positiivinen asia on tietysti myös se, jos sivullesi klikkaajat käyttävät aikaa sivulla sen sijaan, että he palaisivat klikkauksen jälkeen bumerangina takaisin hakutuloksiin. Tässä on esitelty ainoastaan muutamia SEO:on vaikuttavia tekijöitä ja aiheeseen kannattaa ehdottomasti tutustua tarkemmin, jos se kiinnostaa sinua!
PPC voi antaa sivullesi lisänäkyvyyttä
SEO:sta poiketen PPC on maksullista markkinointia ja sitä tarjoavat esimerkiksi Google AdWords ja Yahoo Search Marketing. Maksullisella hakukonemainonnalla tarkoitetaan sitä, että joka kerta, kun sivuston linkkiä klikataan hakukoneen tuloksissa, tämä maksaa tietyn summan mainostavalle yritykselle. PPC perustuu SEO:n tapaan avainsanoihin, mutta myös hakijan sijainti tai Internet-käyttäytyminen voivat vaikuttaa mainoksen näkymiseen, sillä mainokset on voitu asettaa näkymään esimerkiksi ainoastaan pääkaupunkiseudun alueella. PPC:n käytöllä markkinoinnissa on etunsa, joista näkyvin on se, että PPC-mainokset löytyvät hakutulosten ensimmäisenä. Niillä on siis luonnollisesti mahdollisuus saada paljon huomiota ja klikkauksia! Myös maksullisessa mainonnassa on kuitenkin kilpailua, sillä monesti useammat mainokset tavoittelevat ykköspaikkaa tietyllä hakusanalla. Edes rahalla ei saa siis välttämättä kärkipaikkaa hakutuloksissa jos perusasiat eivät ole kunnossa, eli PPC-mainoksissa kannattaa SEO:n tapaan panostaa huolellisesti mietittyyn otsikkoon ja tekstiin.
Kuinka paljon PPC sitten maksaa mainostajalle? Tähän ei ole olemassa yksiselitteistä vastausta, sillä esimerkiksi Google AdWordsissa hinta määräytyy tapauskohtaisesti. Yksittäisen klikkauksen todellista hintaa kutsutaan CPC:ksi (Cost per Click). Mainoskampanjan suunnittelussa ensimmäinen askel on päättää, kuinka paljon yhdestä klikkauksesta ollaan valmiita maksamaan. Todelliseen hintaan vaikuttavat myös esimerkiksi mainokselle annetut laatupisteet (Quality score). Jos mainoksella on korkeat laatupisteet, klikkauksen hinta on mainostajalle halvempi. Laatupisteisiin ja niiden määräytymiseen Google AdWordsissa voit tutustua tarkemmin esimerkiksi täällä (https://support.google.com/adwords/answer/7050591)
Kumpaa sitten kannattaisi käyttää, SEO:a vai PPC:tä? Tähän ei luonnollisestikaan ole olemassa selvää vastausta. Yrityksen Internet-mainonnassa tulee huomioida useita asioita ja yksi merkittävämmistä tekijöistä on tietysti budjetti. Jos Internet-markkinointiin käytettävä budjetti on suurempi, näkyvyydestä ollaan valmiita maksamaan ja aikaa tai mahdollisuuksia pitkäjänteiseen hakukoneoptimointiin ei ole, PPC voi olla viisas valinta. Sen avulla sivuston voi saada nopeastikin näkymään korkealla hakutuloksissa. Silloin, kun yritys on pieni, kilpailutilanne väljä tai markkinointiin ei haluta uhrata suuria summia, SEO voi olla järkevämpi vaihtoehto. Taitavasti rakennetulla SEO:lla voi saada sivuille runsaasti lisää kävijäliikennettä maksamatta erikseen klikkauksista. SEO:n hiomiseen kuluu kuitenkin usein reilusti aikaa ja vaivaa.
Lisää apua ja vinkkejä hakukoneoptimointiin löytyy Googlaamalla, ja harjoitus tekee mestarin tässäkin asiassa!
Lähteet:
http://searchengineland.com/guide/what-is-seo
http://www.wordstream.com/cost-per-click
https://www.reliablesoft.net/what-is-the-difference-between-seo-and-ppc/
https://support.google.com/adwords/answer/7050591