Johdanto
Pöytäkone vai kannettava? Mac vai PC? Langaton vai langallinen? Ilmaissoftat vai kaupalliset? Oma serveri vai pilvipalvelu? Kallis vai halpa?
Uudessa blogitekstisarjassamme käsittelemme ikuisuuskysymyksiä pk-yritysten tietotekniikkahankinnoista. Teksteissä käsitellään lähinnä pienen tietoa käsittelevän yrityksen, joko yksinäisen asiantuntijayrittäjän tai pienen toimiston, tarpeita. Koska kaikki rautaan liittyvät kirjoitukset kuitenkin vanhenevat muutamassa vuodessa, koitan pitää tekstin mahdollisimman yleispätevänä. Laitteistoehdotusten lisäksi yritän tarjota myös eväitä tietotekniikka-asioiden pohtimista varten.
Tietotekniikka vanhenee nopeasti. 10 vuotta sitten ei ollut käytössä pilvipalveluita. Ei ollut kuluttajahintaisia SSD-levyjä. Läppärit olivat joko surkean tehottomia tai sitten isoja kolhoja (jotka maksoivat mansikoita). Netbookit olivat tulossa muotiin. Nokia hallitsi matkapuhelinmarkkinoita ja iPhone vasta julkaistiin. Apple oli käyttökokemuksessa ylivertainen.
Nyt saa järkevän hintaisia noin kilon painoisia läppäreitä, joilla pystyy tekemään kaiken. (Ainakin melkein.) Tiedostot ovat pilvessä turvassa ja käytettävissä eri laitteiden ja käyttäjien kesken. Täydelliseen langattomuuteen on vielä matkaa, mutta ei sekään kaukana enää ole.
10 vuoden päästä ehkä käytämme kännykkää tai sen tapaista henkilökohtaista laitetta kaiken “fokuksena”; tärkeimmät tiedostot ja sovellukset kulkevat siinä mukana ja kännykkä vain “lainaa” muiden laitteiden resursseja, kuten laskentatehoa, tallennustilaa ja syöttölaitteita, tarpeen mukaan. Langattomasti ja saumattomasti. Ehkä eletään jo alkavan ubiikkitietotekniikan aikaa, ja sidonnaisuus laitteisiin alkaa hävitä kokonaan.
Tässä tekstissä käsitellään lähinnä tietokoneen ominaisuuksia. Sivuan myös hieman takuuta.
Millainen tietokone kannattaa valita?
Useimmat yrittäjät varmastikin allekirjoittavat sen teesin, että on fiksuinta hommata halvin työkalu, jolla homman saa tehtyä riittävän hyvällä tasolla ja tarpeeksi ripeästi. Firman Instagram-tiliä ylläpitävä tuskin tarvitsee kymppitonnin Hasselbladia kuvien ottamiseen, mutta toisaalta halvan kännykän kamera luultavasti ei peruskäyttäjän käsissä ole riittävä hyvännäköisiin tuotevalokuviin. Sama pätee tietotekniikkaankin: aivan halvimmat laitteet eivät useinkaan ole kannattavia hankintoja. Tämä nyrkkisääntö on pätenyt jo aika pitkään.
Parilla satasella tai halvemmallakin saa varmasti laitteen, jota voi kutsua “tietokoneeksi”, mutta halpiksesta on enemmän haittaa kuin hyötyä siinä vaiheessa, kun tallennustila ei riitä edes perusohjelmiin tai tavanomaiset toiminnot kuten sähköpostin luku tai projektinhallintajärjestelmän käyttö ovat niin hitaita, että niihin menee hukkaan minuuttitolkulla aikaa joka päivä. Toisaalta, 4 000 euron MacBook Pro on varmaan liioittelua, jos lähinnä lähettelet sähköposteja ja käytät toimisto-ohjelmia.
Kannettavat tietokoneet ovat jo sen verran tehokkaita, että pöytäkonetta tuskin kannattaa enää hommata jos hiukankin epäilet, että saatat tarvita tietokonetta tien päällä. Toimistolle voi sitten hankkia ulkoisen näytön, näppäimistön ja hiiren, jos on tarvetta (ja jotka joka tapauksessa hankkisit pöytäkonettakin varten). On aivan älyttömän kätevää kuljetella mukana tehokasta kilon painoista 14-tuumaista tietokonetta, jonka voi yhdellä USB-C-piuhalla laittaa kiinni ulkoiseen näyttöön, näppikseen ja hiireen – sekä lataukseen. Niin kotona kuin toimistollakin.
Mainitun kaltainen setti toki on hiukan hintava, ja lastentautejakin noissa telakoissa vielä on, etenkin (4k) näyttöjen kanssa. Mikä sitten olisi maltillisempi ratkaisu?
Seuraavia kysymyksiä kannattaa miettiä:
- Kuinka paljon liikut? Kevyempi ja pienempi on parempi, jos käytät konetta paljon tien päällä.
- Tarvitsetko erityisen hyvää akkukestoa, vai riittääkö puoli päivää?
- Käsitteletkö arkaluontoista tietoa? Tietoturvan pitää silloin olla tavanomaista parempi.
- Tarvitsetko laajennettua tai on-site takuuta?
Kahta jälkimmäistä kysymystä voi olla hyvä miettiä “pahimman kautta”, eli mitä tapahtuisi, jos koneella olevat tiedot joutuisivat vääriin käsiin tai jos kone yllättäen lopettaisi toimimisen?
Voidaan olettaa, että koneen sisältämät tiedot on turvallisesti varmuuskopioitu pilveen – se on nykyään varsin triviaali asia (erityiset tietoturvavaatimukset ovat asia erikseen). Käytännössä myös kaikkien tietokoneiden sisällön saa salattua. Tällainen tietoturva (yhdistettynä toimiviin tietoturvakäytäntöihin) useimmiten riittää tavanomaiseen rekisterinpitoon tai firman toiminnanohjaukseen.
On-site takuu vaihtotakuun sijasta on olennainen, jos sinun pitää saada jatkettua työtäsi välittömästi laiterikon sattuessa eikä toista laitetta ole.
Mobiiliyhteys tietokoneessa ei ole enää kovinkaan olennaista. Wi-Fi-yhteyksiä on kaikkialla, ja todennäköisesti käytät joka tapauksessa älykännykää, jossa on mobiilidatayhteys, jolloin voit hätätapauksessa jakaa sen hotspotilla ja käyttää tietokonettasi sitä kautta.
SSD-levy on selviö, muuta ei nykyään kannata miettiäkään, ellet jostain syystä tarvitse sen lisäksi isompaa massamuistia. 32 gigan SSD on varmasti liian pieni, 64 gigaa todennäköisesti sekin, joten 128 gigaa on järkevä SSD-levyn vähimmäiskoko. Se riittänee useimpiin työtarkoituksiin.
Muistin ja suorittimen osalta tätä kirjoitettaessa jokin Intelin Core-sarjan suorittimista (tai vastaava) on järkevä minimi, ja 8 GB RAM-muistia riittänee varmasti useimpien pienyrittäjien tarpeisiin.
Näyttö ja syöttölaitteet ovat hyvin tärkeitä, jos suuri osa ajastasi (sanotaan tunti-pari päivässä) kuluu tietokoneen ääressä. Itse en voisi kuvitellakaan käyttäväni läppärin näyttöä muuten kuin pakon edessä. 15 ja 24 tuuman välillä on melkoinen ero, ja usein isompikin näyttö on perusteltu. Tämän hetken sweet spot on varmaankin juuri tuo 24 tuumaa 1920×1080 resoluutiolla. Näppäimistö ja hiiri ovat pitkälti makuasioita – mikä vain tuntuu hyvältä käsissä.
Kuvatun kaltainen järkevät vaatimukset täyttävä paketti eli 13″ tai 15″ PC-tietokone, näyttö, näppäimistö ja hiiri pitäisi olla saatavissa noin tonnilla. Siihen vielä päälle tarvittavat ohjelmistot. Huomaa, että Microsoftin lisenssiehtojen mukaan yritykset eivät saisi käyttää Home-versioita.
PC vai Mac-kysymykseen antaa hinta vastauksen: ellei ole erityistä syytä valita Mac (kuten imagon ylläpitäminen tai aiempi tottumus Mac-koneisiin), kannattaa valita PC. Hintaero vastaavan raudan PC-koneeseen on edelleen selkeä, mutta toisaalta käyttöliittymät ovat nykyään aika samalla viivalla tehokkuudessa ja käytettävyydessä, ehkä jopa Windowsin eduksi ainakin tehokäyttäjälle. Macien etuja ovat perinteisesti olleet erityisen laadukkaat komponentit (vähemmän laiterikkoja), Windowsia parempi tietoturva ja hyvä akkukesto. Tilanne on selkeästi tasaisempi nykyään, eikä Macilla ole enää selkeää kaulaa millään osa-alueella.
Kuva: Pixabay