Blogi on erinomainen väline vaikuttamiseen, oman osaamisen esittelyyn ja näkyvyyden saamiseen verkossa. Mutta blogi toimii vain, jos sitä luetaan ja jaetaan. Millaisilla kikoilla parannat onnistumismahdollisuuksiasi?
Keskity
Mene asiaan ja pysy asiassa. Kirjoita yhdestä asiasta kerrallaan, muuten tekstistä tulee sekavaa. Pidä mielessä blogille asetetut tavoitteet.
Otsikointi
Ensinnäkin sinulla on vain muutama sekunti aikaa myydä teksti lukijalle. Otsikon, ingressin ja ensimmäisten lauseiden merkitystä on vaikea korostaa liikaa! Otsikointiin kannattaa siis käyttää aikaa. Tämä neuvo pätee ihan kaikkiin teksteihin.
Luettavuus
Tekstit luetaan nykyään silmäillen. Blogitekstin pitää siis olla helposti ja nopeasti luettava. Käytä selkeää kappalejakoa ja käytä aikaa väliotsikoihin. Niihin silmä helposti pysähtyy ja saat lisää mahdollisuuksia myydä teksti lukijalle. Jos tekstissäsi on asioita, jotka on mahdollista listata, listaa ihmeessä bulletein tai vaikka numeroin. Se helpottaa silmäilyä. Samoin kuvilla voit tuoda tekstiin elävyyttä ja graafeihin saa helposti mahdutettua paljonkin informaatiota.
Tunteet
Kaikki tekstit ja tapahtumat jäävät paremmin mieleen, jos ne herättävät tunteita. Tunne voi olla ihastuneisuutta tai ärsyyntymistä. Oletko sitä mieltä, etteivät tunteet kuulu asiantuntijablogiin? Et voisi olla enempää väärässä. Tunne voi olla myös mielihyvän kokemus oppimisesta tai ongelman ratkeamisesta. Tunnereaktioon kannattaa pyrkiä ihan kaikissa teksteissä PowerPointeista asiantuntija-artikkeleihin. Blogisi tyylilajista riippuu pitkälti, millaisia tunteita haluat herättää. Usein pienellä provosoinnilla pääsee paremmin keskustelun alkuun.
Kieli
Ilmaisun tapaa valitessasi mieti yleisöäsi. Asiantuntijasanastolla brassailu on toki leuhkaa, mutta harvoin hyödyksi. Suurimman osan sanottavasta voi kirjoittaa myös ihan yleiskielellä ja sujuvuus tekee lukukokemuksesta miellyttävän. Mitä useampi ymmärtää, mitä yrität sanoa, sitä useampi tekstisi lukee.
Googlen arvonta
Myös blogitekstissä kannattaa ottaa hakukoneet huomioon. Hakukoneet arvostavat mm. osuvia asiasanoja, joita kannattaa nostaa otsikoihinkin. Hyvä näkyvyys hakukoneissa lisää lukijoita. Hakukoneoptimoinnista löydät lisätietoa esimerkiksi täältä. Liiallinen hakusanojen käyttö voi myös heikentää näkyvyyttä. Hyvä ohjenuora tässäkin asiassa on tuottaa tekstiä ennen kaikkea lukija mielessä!
Luovuus
Hyväksi kirjoittajaksi voi oppia. Oppiminen tapahtuu aika pitkälti kirjoittamalla ja kirjoittamalla. Kirjoittamiselle kannattaa varata aikaa kalenterista, jolloin voi rauhassa keskittyä hommaan. Blogitekstien ideoita voi putkahdella kesken työmatkan, lounaalla tai vaikka hampaita pestessä. Itse kerään ideoita kännykän sovellukseen listaamalla, mutta muistivihko ajaa saman asian. Pääasia, että ideat nappaa muistiin.
Jakaminen
Jaa tekstiä aktiivisesti somessa. Unohda häpeily ja vaatimattomuus. Kukaan ei lue tekstiäsi, jos sen olemassaolosta ei tiedetä.
Linkkaus
Hyödynnä blogissa linkkausta muualle internettiin. Voit linkata esimerkiksi muihin hyviin blogeihin. Pyri vuorovaikutukseen muiden kanssa, niin saat lisää näkyvyyttä.
Keskustele
Kannustan kaikkia avaamaan blogin keskustelulle. Voit myös jopa jättää tekstin aavistuksen kesken, yhden puolen käsittelemättä, jotta lukijan on helpompi tarttua siihen ja lähteä kommentoimaan. Osallistu itse kommentointiin reippaasti ja kiitä kommentoijia. Seuraa ja kommentoi myös muita saman alan blogeja. Tässä sinulla on mahdollisuus jälleen uuteen oppimiskokemukseen! Mitähän minulta jäi listauksessa huomioimatta?
Kuva: Pexels